Hiihtokokki sai perunalahjoituksen

Valmistelut loppuvuoden lumileirejä varten ovat kovassa käynnissä. Hiihtokokki sai perunalahjoituksena Tyrnävältä . Niillä pärjätään seuraavat kolme leiriviikkoa. Minut toivotettiin tervetulleeksi hakemaan perunat myös ensi vuoden leireille.

Lahjoitetut perunat ovat erittäin hyvälaatuisia. Tyrnävä kuuluu High Grade -alueeseen, joita on EU:n alueella viisi. High Grade -alue tarkoittaa puhtaan siemenperunan tuotantoaluetta. Alueella ei ole vaarallisiksi luokiteltuja kasvin tuhoajia ja muutenkin tauteja on vähän. Tyrnävä on Euroopan High Grade -alueista puhtain.

Perunoita on kahta laatua. Annabelle on suosittu yleisperuna, jota käytän keittoihin, lohkoperunoihin ja laatikoihin. Afra on rakenteeltaan erinomainen muusiperuna.

Eri perunaruokia tehdessä kokki on tehnyt hauskan havainnon. Muusia tai lohkoperunoita menee määrällisesti noin kaksi kertaa enemmän kuin keitettyjä perunoita! Muusia teen aina reilusti, jotta sitä jäisi myös perunarieskaa ja sämpylöitä varten.

Peruna on hyvä kaliumin lähde, ja siitä saa myös kohtalaisesti C- ja B-vitamiineja. Kuorineen syötynä perunan kuitupitoisuus nousee selvästi.