Urheilijat saapuivat leiripaikalle pitkin päivää. Ruokaa oli tarjolla nonstoppina.
Aamulla leivotut sämpylät maistuivat Spagetti bolognesen kanssa. Urheilijat veivät mukanaan kämpille pikku ämpärilliset hedelmäsalaattia sekä rahkaa. Niitä voi nauttia aina välipalana, kun tuntuu, että tarvitsee tankkausta.

Spagetti oli kokojyvää ja bolognese oli maustettu Hiihtokokin salaisella aseella.

Salaatissa oli runsaasti paprikaa.

Uunituoreet sämpylät. Huomisen aamiaiselle on luvassa uudet tuoreet sämpylät.

Iltapalan pitsan (kuvassa) kanssa oli tarjolla myös pannukakkua.
Monipuolinen aamiainen on tärkeä harjoituspäivän avaus. Yksi aamupalan tärkeistä kivennäis- ja hivenaineista sekä vitamiineista on C-vitamiini. Siksi tarjolla on mustia viinimarjoja, mustikoita ja paprikaa. Korkean C-vitamiinipitoisuuden lisäksi niissä on paljon muitakin elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita.
Huomen aamun lisäkkeenä on kraavia siikaa suolalla ja roseepippurilla maustettuna.
Huomisella päivällisellä on paistettuja lohimedaljonkeja, perunamuusia ja remulade kastiketta. Iltapalalla on tarjolla rautapommi: verilättyjä, puolukkahilloa ja pullaa.
Hiihtokokin epätieteellinen tietoisku C-vitamiinista.
C-vitamiinin saantisuositus on naisilla 95 mg/vrk ja miehillä 110 mg/vrk. Paljon urheilevan olisi hyvä saada enemmän, 100–500 mg/vrk. Riittävästi ja monipuolisesti syövät Urheilijat saavat C-vitamiinia ruoasta, jolloin tarvetta C-vitaminilisälle ei ole. Lisäksi on jonkin verran näyttöä siitä, että korkea C-vitamiinilisä (1000 mg) saattaa jopa haitata vastetta voimaharjoittelulle.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat erilaiset hedelmät, vihannekset ja marjat.
- C-vitamiinia sisältävät hedelmät (100 g): kiivi 67 mg, appelsiini 51 mg, sitruuna 51 mg, ananas 49 mg, mandariini 41 mg.
- C-vitamiinia sisältävät marjat (100 g): ruusunmarja 601 mg, tyrnimarja 140 mg, mustaherukka 128 mg, mansikka 46 mg
- C-vitamiinia sisältävät vihannekset (100 g): keltainen paprika 205 mg, punainen paprika 185 mg, ruusukaali 108 mg, lehtikaali 66 mg, parsakaali 65 mg
C-vitamiini tuhoutuu kuumennettaessa ja liukenee kiehuvaan veteen, joka on hyvä ottaa huomioon ruokaa valmistettaessa. C-vitamiinia sisältävät kasvikset, marjat ja hedelmät kannattaakin syödä mahdollisuuksien mukaan tuoreina ja raakoina.
Monipuolinen ja riittävä ravinto on tärkeää tarvittavien ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Vitamiini- ja kivennäisainelisien liiallista käyttöä on syytä välttää.
C-vitamiini tukee kollageenisynteesiä ja on välttämätöntä kollageenin muodostumiselle. Kollageeni on sidekudosten ja nivelsiteiden rakennusaine, joka on tärkeässä roolissa ihon, verisuonien, jänteiden sekä nivelsiteiden toiminnassa.
C-vitamiini on antioksidantti. Antioksidanttiset ominaisuudet auttavat suojaamaan soluja vaurioilta sekä ylläpitämään niiden terveyttä.
C-vitamiini auttaa immuunijärjestelmän toiminnassa Se edistää valkosolujen muodostumista ja parantaa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. C-vitamiini edistää myös raudan imeytymistä elimistöön.
Hyvä lähde: https://terveurheilija.fi